Eunet

Golbal

Šta je to golbal?

 

Golbal je jedinstvena kolektivna igra zvučnom loptom na reljefno obeleženom terenu odbojkaških dimenzija. Osmislili su ga oslepeli austrijski i nemački ratni veteran nakon gubitka vida u drugom Svetskom Ratu za vreme rehabilitacije u jednom austrijskoj banji 1946. godine. Loptu su najpre ozvučili spolja metalnim zatvaračima za flaše na obmotanoj mreži oko fudbalske lopte, na taj način se igralo sve dok nisu počeli povređivati lice oštrinom zatvarača, nakon čega se neko dosetio da loptu ozvuče iznutra metalnim opiljcima. Igra se (sobzirom da je nastala na nemačkom govornom području) najpre zvala rolbal (roler – kotrljanje; bol – lopta).
Ova igra je nakon 30 godina od osnivanja na paraolimpijadi u Torontu 1976. uvrštena u paraolimpijski program. Od tada je igra znatno modernizovana u smislu brojnih inovacija na planu infrastructure i pravila, dimenzije lopte su smanjene a njena zapremina znatno smanjena sa početnih 2,5 kg na 1,25 kg u cilju povećanja dinamičnosti. Poslednja promena ove mlade discipline izvršena sredinom 80-ih godina prošlog veka I odnosi se na naziv ovog sporta. Da neupućeni smisao ove igre ne bi shvatili kao puko kotrljanje lopte, što u bukvalnom prevodu sa nemačkog to i znači, svetska federacija za sport slepih IBSA (international blind sport association) odlučila je da novi naziv za rolbal bude golbal, što jasno ukazuje da je cilj ove igre postizanje gola.

Kao jedinstvena igra koja nije kopija ni jednog postojećeg sporta kojim se bavi najšira populacija stanovništva, golbal predstavlja izraz modernosti slepih.

Slepi nedvosmisleno slove za najsportskiju populaciju osoba sa invaliditetom. Kao senzorni invalidi sa očuvanim telesnim funkcijama imaju daleko veću potrebu za pokretom od ostalih vrsta invalida. Zbog toga su svojim mogućnostima prilagodili sve sportive tako da se uspešno bave svim atletskim disciplinama, borilačkim veštinama, streljaštvom pomoću zvučnih meta, zvučnim fudbalom I košarkom, kuglanjem, plivanjem, zimskim sportovima, postižući u svim disciplinama rezultate koji su veoma bliski rezultatima sportista sa zdravim funkcijama.

 

Eunet