Eunet

Istorija

   

 

 

Klub paraolimpijskih sportova JUNIOR je osnovan 1998. godine u Beogradu kao golbal Klub sa ciljem da afirmiše ovu jedinstvenu sportsku disciplinu slepih zvučnom loptom na reljefno obeleženom terenu odbojkaških dimenzija.

Osnivači Kluba su pripadnici generacije 1967. učenika Škole za učenike oštećenog vida „Veljko Ramadanović“ u Zemunu (maturanti 1985.) koji su odluku o osnivanju doneli na susretu generacije.

Ciljevi osnivanja Kluba su pre svega bili podizanje sportskih kapaciteta mladih oštećenog vida i reanimacija ove sportske discipline koja je 90-tih godina doživljavala naglo posrnuće u našoj zemlji.

Prvobitno sedište Kluba je bilo u podkosmajskom selu Velika Ivanča na južnoj padini ove planine koja se nalazi na području grada Beograda.

Zvaničnim rešenjem Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, donetim 15.07.1998. Junior je upisan u registar sportskih organizacija resornog Ministarstva kao prvi golbal Klub na prostorima ex yu.

S obzirom da je rukovodstvo Kluba za veoma kratko vreme u Kragujevcu stvorilo najbolje uslove i kompletnu infrastrukturu za razvoj golbala, odlukom Skupštine, sedište Kluba je 2004. Preseljeno u ovaj grad.

Iste godine Klub je počeo sa razvojem tandem – biciklizma, 2009. maratona, a 2011. Predstavnici Kluba su debitujući na evropskom prvenstvu u triatlonu u Španiji osvojili zlatnu medalju.

Iste godine je shvaćeno da razvoj novih disciplina nameće i neminovnu promenu odrednice u nazivu Kluba, jer su ostale aktivnosti postale zastupljenije od golbala, pa je umesto golbal Klub Junior, odrednica promenjena u Kluba paraolimpijskih sportova.

Istovremeno je promenjen i grb Kluba.

 

Eunet