Eunet

Tandemi sve bolji


 

Na upravo završenom svetskom prvenstvu u parabiciklizmu koje je 08.-13.09.2009. održano u italijanskom gradiću Bogonjo, sve 3 tandem biciklističke posade su zabeležile značajan napredak u odnosu na debi u Bordou pre 2 godine. Zadovoljstvo je međutim umanjila nezgoda prvog reprezentativnog tandema Filipović – Potrić koji je vozeći drumsku trku u vodećoj grupi doživeo pad u 5. krugu. Tandem Petrović – Pavlović je plasmanom na 26. Mestu u konkurenciji 39 posada u odnosu na debi u Bordou popravio plasman za 7 pozicija, dok je za samo 2 mesta iza njih tandem Nikolić – Stanković napravio iskorak za 10 mesta. U hronometarskoj trci koja je održana 2 dana ranije, u neravnopravnoj borbi sa konkurencijom zbog neadekvatne opreme, naše posade su izborile sledeći plasman: Filipović – Potrić 26., Petrović – Pavlović 33. dok su se Nikolić i Stanković morali zadovoljiti 37. Mestom. Znatno slabije rezultate ostvarili su telesni invalidi. Danak lošoj i potpuno neadekvatnoj protetici za sportske nastupe platio je Dušan Veršić koji je na hronometarskoj trci zauzeo poslednje mesto, a zbog iste nije bio u stanju nastupiti i na drumskoj trci. Iz sličnih razloga, ali i loše forme, Mirko Filipović je isto prošao na hronometru, ali je smogao snage da da na drumskoj trci izbori 16. Mesto u konkurenciji 18 biciklista iz svoje kategorije. Mlađani Stefan Đukelić (15) koji je ujedno bio i ubedljivo najmlađi učesnik šampionata, nakon poslednjeg mesta u borbi protiv hronometra u drumskoj trci je samo do kraja prvog kruga držao priključak sa grupom, da bi odustao već u sledećem krugu.
Imajući u vidu Đukelićeve godine, Filipovićevo nedavno suočavanje sa invaliditetom i probleme naših amputiraca sa protetikom, ova kategorija biciklista nije bez šansi kako bi se to moglo zaključiti po ovogodišnjem plasmanu. Naprotiv.
Nastup nacionalnog parabiciklističkog tima Srbije na SP u Italiji finansijski su podržali Sportski Savez invalida i Paraolimpijski komitet Srbije, a podršku u delu prevoza reprezentaciji su pružili Zavod za smeštaj odraslih "Male Pčelice" Kragujevac i predstavništvo Toyote u Srbiji.


Bogogno, ITA, 13.09.2009.
Tandemi sve boljiTandemi sve boljiTandemi sve boljiTandemi sve bolji
Tandemi sve boljiTandemi sve boljiTandemi sve boljiTandemi sve bolji
Tandemi sve boljiTandemi sve boljiTandemi sve boljiTandemi sve bolji
Tandemi sve boljiTandemi sve boljiTandemi sve boljiTandemi sve bolji
Tandemi sve boljiTandemi sve bolji
Eunet